Isnin, 17 Julai 2017

Program Pengajian Sarjana Semasa Cuti Sekolah di UPSI

Image result for upsi

Assalamualaikum, hai korang!

Lawa tarikh hari ini kan? 17/7/17 ^__^

Saya hendak kongsikan berita baik ini.

Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) ada menawarkan sambung belajar peringkat sarjana semasa cuti sekolah. Haaaa, best ke best?

Mestilah best kan?

Klik sini untuk lihat senarai Program Pengajian Sarjana Semasa Cuti Sekolah di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).

Klik sini untuk melihat iklan Program Pengajian Sarjana Semasa Cuti Sekolah di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).

Ada 2 Program Pengajian Sarjana Semasa Cuti Sekolah di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) yang menarik minat saya iaitu:
1. Sarjana Pendidikan (Pendidikan Bimbingan dan Kaunseling) Eksekutif
2. Sarjana Pendidikan (Psikologi Pendidikan) Eksekutif Cuti Sekolah

Hurmmmm, mana satu pilihan kalbu?? Jeng Jeng Jeng...

Permohonan di buka sepanjang tahun!!

Untuk maklumat lanjut, sila klik sini.

Selasa, 4 Julai 2017

Sembang Santai

Image result for group counseling

Hi!, mula-mula sekali nak minta maaf andainya paparan di blog ini tidak seperti kebiasaannya.

Tulisan hari ini adalah menggunakan laptop bersaiz kecil molek. Lebih dikenali sebagai Laptop 1Malaysia.

Laptop saya rosak. Saya sedang berusaha memulihkannya. Haha!!

Ok, hari ini nak cerita tentang pertemuan saya dengan sekelompok kecil murid SPM 2017.

Eh kejap, sebenarnya, antara impian saya ialah, sambil borak -borak dengan budak-budak, sambil minum kopi. Agak-agak, ada tak yang sudi derma mesin kopi? Alah, yang tekan, keluar air Milo, tekan je keluar air Nescafe?? Hehe

Pertemuan tadi menjurus kepada keputusan Peperiksaan Pertengahan Tahun 2017.

Masa sembang-sembang itu, saya belek-belek keputusan keseluruhan peperiksaan murid SPM 2017 di tangan saya. Sekarang ini, bukan main senang weh, klik-klik je dah dapat keputusan. Canggih!

So, terkebil-kebil lah budak-budak bila dibacakan keputusan masing-masing.

Tinggal lebih kurang 4 bulan sahaja lagi nak mengambil SPM. Ada yang dah ambil tindakan. Ada yang belum ambil tindakan. Ada yang masih berkhayal.

Jadi, saya mengingatkan semula murid-murid saya tentang intipati penting semasa slot 10 Minit Bersama Kaunselor yang berlaku sebelum cuti Hari Raya Aidilfitri, iaitu:

Rabu, 14 Jun 2017

Penipuan Tunggakan Pinjaman Peribadi (Personal Loan) di Hong Leong Bank

Hong Leong Bank Logo


Hai, sorry dah lama tak mencoret.

Laptop rosak. Huhu

Hari ini ada benda penting nak maklumkan pada korang.

Saya bukan nak mempromosikan pinjaman peribadi atau personal loan ye.

Pada hari Isnin 12/06/2017 dalam pukul 6:20 petang, saya telah dihubungi oleh Hong Leong Bank. Nombornya: 03-76268899.

Kebetulan, pada waktu itu, saya sedang menantikan panggilan telefon (urusan penting).

Jadi, tanpa fikir panjang, saya terus mengambil panggilan telefon tersebut. Perbualan telefonnya lebih kurang begini:

Telefon: (Ada rakaman suara) yang mengatakan ianya adalah dari Hong Leong Bank.

Saya fikir ini mesti nak jual insurans nih. Tapi saya layankan jugak.

Telefon: (rakaman suara) Adalah dimaklumkan bahawa puan telah ada tunggakan pinjaman peribadi (personal loan) di Hong Leong Bank selama 3 bulan.

Saya: Hah??

Telefon: (rakaman suara) Sekiranya anda ingin bercakap dengan pegawai kami, sila tekan butang _______ (saya tak ingat nombor berapa)

Waktu itu saya memang sangat marah. Sebab saya memang tak pernah ada pinjaman peribadi atau personal loan di Hong Leong Bank.

Oleh kerana, saya nakkan kepastian, lalu saya pun tekan butang yang seperti diberitahu oleh mesin suara itu.

Setelah saya disambungkan kepada pegawai yang bertugas:

Lelaki: Puan, puan ada tunggakan 3 bulan pinjaman peribadi (personal loan) di Hong Leong Bank ye. Bila nak bayar ni puan? 

Ahad, 28 Mei 2017

Kursus Pra-Diploma dan Diploma di Kolej-Kolej Bersekutu (KKB) UiTM 2017


Image result for ined uitm 

Hai, budak-budak lepasan SPM 2016

Macam mana sekarang?

Dapat universiti mana?

Ehem-ehem, baru kau tahu tinggi rendahnya langit itu...

Ada tak yang menangis dan meraung? 

Rileks lah, dunia belum berakhir

Baik, sebelum saya membebel panjang, ingin saya sampaikan berita baik.

Yeah, berita baik tentang kursus pra-diploma dan diploma di Kolej-Kolej Bersekutu (KKB) UiTM bagi tahun 2017

Kursus pra-diploma dan diploma di Kolej-Kolej Bersekutu (KKB) UiTM ada menawarkan insentif yang menarik kepada pelajar yang layak, antaranya:

Isnin, 15 Mei 2017

Hadiah Untuk Mrs. A

Image result for pos ekspress

Entri ini adalah rentetan daripada entri Hadiah Top Komentator Bulan Mac 2017

Ok, dah masuk bulan Mei, hadiah untuk Mrs. A, belum di pos lagi. Aduhhh!!

Saya akui ini kelemahan saya. 

Bila ternampak komen Mrs. A di blog saya hari ini, baru saya teringat saya belum pos hadiah. Ampun ya Mrs. A.

Saya pun godak balik emel saya. Dalam inbox emel saya ada 5000++ emel ya. Jenuh nak belek satu-satu.

Itu yang kadang-kadang terpaksa minta korang emelkan semula kepada saya. Maaf sekali lagi.

Punyalah cuak tadi, manalah emel Mrs. A. 

Takkan nak mintak Mrs. A emelkan buat kali ke-3!!. Malu-malu huhu.

Saya gigihkan jugaklah mencari emelnya. Akhirnya, bertemu jua. Yeahhh!!

Saya dah tulis siap-siap dalam sampul pos ekspress. In syaa allah, esok atau lusa, sampul tu terbang pada Mrs. A.

Maaf ya lambat sangat.

Harap insiden ini tak mematahkan semangat Mrs. A singgah di blog saya ini.

Rabu, 10 Mei 2017

Tips Kejayaan Pasukan Catur

Image result for chess

Hai, sorry sebab sudah lama tak menulis di sini.

Sibuk.

Okeh, itu hanyalah alasan saya.

Sebenarnya, bila dah lama tak menulis, saya telah terbawa-bawa perasaan itu. Inilah jadinya, baru hari ini menulis setelah sekian lama blog ini ditinggalkan. Huhu.

Sekarang ini tengah hujan lebat di Bahau. 

Masa sesuai untuk menulis cerita yang best bagi sayalah. Harap best jugak pada korang yang membaca. Hehe

Ok, saya nak cerita pasal catur.

Sebenarnya, sejak kecil saya sukakan permainan yang menguji minda. Saya suka catur, dam haji, teka silang kata, domino, sahibba dan seumpama dengannya.

Saya tak suka main anak patung, macam budak-budak perempuan yang lain.

Tapi, saya tak lah begitu mahir dengan catur. Masa itu, takde siapa nak main catur dengan saya. Saya hanya tahu pergerakan asas sahaja.

Bila dah jadi cikgu ini, saya diberikan tugas sebagai pengurus pasukan catur sekolah.

Saya rasa ada lah dalam 6 tahun saya pegang catur ini.

Beberapa tahun kebelakangan ini kejayaan sangat membanggakan saya.

  • Tahun 2016, johan berpasukan lelaki bawah 15 tahun. 
  • Johan lelaki bawah 15 tahun - Khairul Aizzat
  • Ke-3 lelaki bawah 15 tahun - Syakirien
  • Khairul Aizzat dan Syakirien terpilih ke peringkat negeri

Untuk tahun ini, semua murid yang pernah mewakili sekolah tahun lepas, telah berpindah sekolah.

Saya kecut perut 

Panik

Hendak mempertahankan kejuaraan tahun lepas.

Betullah orang kata, hendak mencipta kejayaan itu senang, nak mempertahankannya lebih susah. Huhu

Tapi, alhamdulillah. Kejayaan catur tahun ini lebih manis:
  • Johan berpasukan lelaki bawah 15 tahun
  • Naib Johan berpasukan lelaki bawah 18 tahun
  • Naib Johan individu lelaki bawah 18 tahun - Aiman Zaidi
  • Ke-6 individu lelaki bawah 15 tahun - Uzairi Afendi
  • Aiman Zaidi dan Uzairi Afendi terpilih ke peringkat negeri
  • Pasukan perempuan pun semua ada mata lebih 2.0 daripada 7.0 mata. (sebenarnya nak dapat 0.5 mata pun susah wooo)


Ini adalah beberapa tips kejayaan pasukan catur sekolah:

Jumaat, 28 April 2017

Seminar Kesihatan Mental dan Pencegahan Bunuh Diri

Image result for kementerian kesihatan malaysia
Al-kisahnya, hari ini saya berpeluang menghadiri Seminar Kesihatan Mental dan Pencegahan Bunuh Diri di Hospital Jempol.

Sebenarnya, saya memang suka menghadiri program yang sebegini (yang menambahkan ilmu pengetahuan, bukan menambahkan bebanan kerja) kih kih kih.

Walaupun tajuknya sangat berat, tapi sangat menarik okeh!

Jangan ingat kat hospital ada katil-katil pesakit je, kat sini ada dewan yang osem sejuk giler. Dewan CME namanya.


Ini Dr. Kalsom (maap doktor kalau salah eja)
Ini kali kedua saya jumpa beliau. Kali pertama masa seminar di SMK Batu Kikir.

Info daripada Dr. Kalsom, sesiapa yang berazam nak berhenti merokok, tapi tak tahu macam mana caranya, boleh ke Hospital Jempol. 

Bagi individu yang berkelayakan, anda boleh mendapatkan rawatan percuma. Saya ulang PERCUMA untuk berhenti merokok. (1 orang kosnya RM700) fuhhhh. 

Apakah benda paling best dalam dunia?? Benda percuma maaa

Ini Dr. Nabihah
Beliau terangkan pasal kesihatan mental

Antara kecelaruan mental yang boleh bermula seawal usia remaja:

Rabu, 19 April 2017

Borang Rayuan Permohonan Ke Tingkatan 6 KISAS dan SMAP Labu Tahun 2017

Image result for kolej islam sultan alam shah   Image result for smap labu


Korang berminat tak nak ke tingkatan 6?

Minat?

Minat tak nak masuk ke Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS) atau Sekolah Menengah Agama Persekutuan Labu (SMAP Labu)?

Mestilah minat kan? Ehem ehem, alhamdulillah ada seorang bekas anak murid saya dapat masuk ke KISAS tahun ini.

Dan, alhamdulillah ada murid saya yang pernah sambung belajar tingkatan 6 di SMAP Labu.

Jadi, atas soalan yang bertalu-talu, hari ini saya update entri tentang permohonan ke Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS) dan Sekolah Menengah Agama Persekutuan Labu (SMAP Labu) ini.

Ahad, 2 April 2017

Hadiah Top Komentator Bulan Mac 2017

Yep, tajuk itu betul.

Tak payah gosok mata. Haha!!

Memang tidak diwar-warkan.

Saya saja je nak bagi hadiah.

Hadiahnya ialah berupa sekeping perak/silver cun melecun (edisi terhad) Zodiac Monsters Capricorn.

Untuk tengok dan beli koleksi perak, silver dan dirham saya yang lain, boleh ke entri ini http://akuseorangkaunselor.blogspot.my/2017/03/koleksi-peraksilverdirham-untuk-dijual.html





Isnin, 27 Mac 2017

Bidan Terjun di Majlis Penutupan Program Bina Sahsiah Fardhu Ain (BISAFA)


Ingat tak entri pasal program ini? Kalau tak ingat, boleh baca kat sini.

Semalam, ketika sedang duduk berehat, sambil menonton rancangan Jalan-Jalan Cari Makan (JJCM), saya menerima satu panggilan telefon:

Assalamualaikum cikgu
Waalaikumussalam

Cikgu tengah buat apa?
Tengah tengok tv, ye nak apa?

Cikgu, boleh tak datang majlis penutup Program BISAFA hari ini?
Hah!?? Panggilah orang lain...

Orang lain ada hal cikgu...
Alamak...

Tinggal cikgu je nih
Alaaa, panggil lah orang besar lain, saya nih orang kecik (merujuk kepada jawatan)

Semua tak boleh cikgu
Aiseh, majlis penutup pukul berapa?

Pukul 12.30 tengahari
Sekarang pukul berapa? 

12.15 cikgu
Hah!?? Ko nih Faqih (15 minit je lagi)

Boleh ek cikgu?
Ok, tapi saya tak nak berucap (bidan terjun kan, lagipun ada wakil PPD, kang ada pulak tergagap-gagap)

Terima kasih cikgu.
............................................................
Saya sampai di sekolah dah pukul 12.31 tengahari.

Waktu itu, perasmi Ustaz Ismail (wakil PPD) dah sampai dah. Adoiii.

Jom kita layan gambar sekitar Program BISAFA:




Rabu, 22 Mac 2017

Filem Nil Battey Sannata - Jangan Berhenti Bermimpi

Takde salahnya kalau gagal
Apa yang salah ialah mengaku kalah sebelum mencuba!

Ini adalah petikan Filem Nil Battey Sannata, yang saya tonton minggu lepas secara online.

Jom tengok trailer Filem Nil Battey Sannata:


Filem ini saya tonton secara tak sengaja. Sebenarnya saya tak pernah dengar pun tajuk Filem Nil Battey Sannata ini. Bila baca diskripsi cerita yang agak menarik, saya pun tontonlah.

Yep, memang menarik pun. 

Pengorbanan seorang ibu terhadap anaknya

Well, kena jugak dengan saya (seorang yang lemah Matematik!)

Ok, sesuai di tonton oleh semua golongan usia.

Nak-nak lagi, bagi lepasan SPM, STPM, dan bagi mereka yang berpendapatan sederhana dan rendah. 

Saya berani jamin, tak rugi tengok Filem Nil Battey Sannata ini!

Selasa, 21 Mac 2017

Koleksi Perak/Silver/Dirham Untuk Dijual

Hari ini saya nak jual koleksi perak, silver atau dirham yang ada dalam simpanan saya.

Kalau nak beli, sila whatapps saya di nombor: 0112 098 2764

1. 1 Dirham silver 999 - 59 tahun kemerdekaan Malaysia (Edisi Terhad)




Harga: RM35 (termasuk pos ekspress) 

2. Ayat 1000 Dinar (Edisi Terhad)

  • 1/8 Dinar (999 emas 0.53g)
  • 1 Dirham (999 perak (2.975g)




Harga: RM251 (termasuk pos ekspress)

3. 1 Dirham KGT (Edisi Hari Raya) silver 999




Harga: RM53 (termasuk pos ekspress)

4. Sasanian Drachma Hormazd IV (Edisi Terhad)
  • 4g silver 999
  • Inspired by King Hormazd IV. 




Harga: RM40 (termasuk pos ekspress)

5. Zodiac Monster Series: Capricorn 999 silver (Edisi Terhad)




Harga: RM37 (termasuk pos ekspress) 

Cantikkan? Sesuai untuk dijadikan sebagai hadiah atau sebagai koleksi.

Berminat nak bukak akaun Public Gold? Klik link di sebelah kanan blog ini.

Whatapps saya 0112 098 2764

Ahad, 19 Mac 2017

Program Bina Sahsiah Fardhu Ain (BISAFA) - Bagai Sirih Pulang ke Gagang


Suatu petang pada hari Jumaat, ketika itu saya sedang bergegas untuk pulang, saya terlihat 4 orang bekas anak murid saya berada di pejabat. Rupa-rupanya mereka mahu berjumpa dengan tuan pengetua. Malangnya, pengetua tiada di pejabat, kerana menghadiri mesyuarat.

Salah seorang daripanya (Anwar) ingin menunjukkan beberapa helai kertas kepada saya. Melihatkan kesungguhannya, saya pun layan sahajalah.

Cikgu, kami nak buat satu program di sekolah
Oh, program apa?

Program Fardhu Ain
Oh, bagusnya

Lalu Anwar menunjukkan kertas kerjanya kepada saya.
Ok, bagus, perincikan bahagian bajet ye (bila melihatkan bahagian bajetnya kosong lagi)

So, apakah sasaran korang?
Mula-mula kami target budak-budak sekolah rendah saja cikgu, tapi bila mengenangkan kami nak buat di SMAHMU, takkan tak nak open kat murid sini (SMAHMU), jadi, kami sasarkan juga murid tingkatan 1 dan 2.

Kami akan melibatkan sekolah-sekolah seluruh Jempol 
Saya terdiam (sebab selama saya bekerja, saya belum pernah buat program besar yang melibatkan banyak sekolah). Wah, program besar nih! Hebatnya! 

Cikgu, agak-agak pengetua bagi tak buat kat sini (SMAHMU)?
In syaa allah, saya rasa takde masalah.

Ok, saya doakan semuanya berjalan lancar untuk korang!
Terima kasih cikgu.

Butiran Program Bina Sahsiah Fardhu Ain (BISAFA):

Sabtu, 18 Mac 2017

Tahniah Kepada Pelajar SPM 2016

Image result for result

Yep, seperti orang lain, saya pun nervous dan teruja nak mengetahui keputusan SPM 2016.

Keseluruhannya, Negeri Sembilan mencatat keputusan SPM 2016 kedua terbaik di belakang Putrajaya. 

Sekolah saya, SMA Haji Muhamad, mencatat tempat ke-23 terbaik di dalam Negeri Sembilan. 

Baca >> Mohamad Ucap Tahniah kepada Pelajar SPM 2016 Negeri Sembilan

Semua sekolah agama dalam Negeri Sembilan mencatat keputusan yang memberansangkan. (Siapa cakap sekolah agama kelas rendah?)

Abang Sado

Ratu Cantik

Melihatkan kepada keputusan pelajar-pelajar SPM 2016 ini, semua cikgu pastinya memuji. Walaupun ada pelajar yang gagal 4 atau 5 subjek. Kenapa?

Isnin, 13 Mac 2017

Letak Nama Pelanggan Sebagai Introducer Public Gold

Public Gold Marketing Sdn Bhd


Siti Hazreen
Authorised Dealer Public Gold
PG00056447
0112 098 2764

Semalam, ketika saya sedang bersantai-santai menonton cerita omputih bertajuk "It's Complicated" (macam complicatednya hubungan saya dengan lutut saya haha) saya dikejutkan dengan panggilan telefon dari kawan baik saya, Azreen.

Al-kisahnya, suami Azreen (Pian) nak buka akaun Gold Accumulation Program (GAP) Public Gold. Oh! Ini berita baik!!

Pian pun tanya lah, kot-kot dia boleh letak nama Azreen sebagai introducer. Mula-mula saya jawab tak boleh sebab Azreen belum menjadi dealer.

Ahad, 12 Mac 2017

Makanan Tambahan Untuk Sakit Lutut


Okeh, masih bercerita tentang lutut. Kisah lutut sebelum ini boleh dibaca kat sini.

Semalam, lutut saya masih sakit walaupun telah dibekam, telah dituam air panas dan telah di sapu dengan gel herba.

Sesungguhnya sakit lutut ini, telah menjadikan saya tak keruan.

Semalam, Kak Nor telah menelefon saya dan bertanya khabar. (So sweet lah Kak Nor)

Sebenarnya semalam, saya macam nak kena demam, tapi tak jadi demam.

Kak Nor mencadangkan saya agar berjumpa doktor pada hari ini bertanyakan tentang sakit lutut yang saya alami.

Sejujurnya, saya hanya berjumpa doktor untuk sakit biasa seperti demam, selsema, dan batuk. Belum pernah berjumpa dengan doktor tentang masalah sakit lutut.

Oh, ya, saya pernah ke Klinik Bahau tentang sakit di atas tapak kaki, lalu saya ditertawakan oleh doktor itu. Hurmmm. Mungkin ini lah sebabnya saya berat nak berjumpa doktor tentang masalah sakit lutut.

Jadi, pada hari ini, saya berfikir, mungkin klinik tutup sebab hari Ahad, lalu saya ke farmasi di Bahau untuk membeli ubat sakit lutut.

"Ye, ada apa yang boleh saya bantu?"
"Saya sakit lutut"
"Dah berapa lama?"
"Dah sebulan lebih"

Saya terangkan lebih terperinci:

"Saya sakit lutut. Lutut saya tak boleh lipat. Nak bangun duduk sakit. Ada bunyi pulak tu".
"Saya dah bekam, letak minyak angin pun macam tu jugak"

"Okeh, kalau berbunyi itu, tandanya minyak gris lutut dah berkurang. Sekarang ini nak ubat tahan sakit ke makanan tambahan?"

Saya fikir kalau ubat tahan sakit ini sekejap sahaja. Lebih baik ambil makanan tambahan.

"Ambil makanan tambahan lah. Ada cadangan?"

"Ambil glukosa dan minyak ikan atau boleh juga beli pil kalsium, vitamin B"

Sambil orang farmasi keluarkan makanan tambahan letak atas meja.

Sabtu, 11 Mac 2017

Urut Kaki dan Bekam

Image result for urut kaki


Al-kisahnya, semalam sekolah saya didatangi oleh orang yang buat urutan kaki dan bekam.

Sebenarnya, saya memang dah lama nak buat urutan kaki dan bekam. Tapi, sebab saya ini jenis penggeli, saya pendamkan sahaja.

Korang pernah dengar simpul biawak? Atau ular-ular?

Saya tak pasti adakah saya mengalami simpul biawak atau ular-ular. Orang cakap, kalau kena simpul biawak atau ular-ular ini dia akan baik sendiri.

Masalahnya, dah sebulan saya kena! Sakit giler. Jalan berdengkut-dengkut beb!

So, semalam tukang urut dan bekam datang sekolah. Saya pun cubalah urut kaki. Memang geli. Tapi perasaan sakit diurut itu melebihi daripada geli.

Masa urut kaki, Kak Siti (tukang urut) akan beritahu apa sakit kita, contohnya kencing tak lawas ke, selalu sakit kepala ke, dan macam-macam lagi.

Bila melihatkan lutut saya yang bengkak, Kak Siti cadangkan saya berbekam di lutut.

Erkkk, sebenarnya saya seram dengan bekam, walaupun ada hati nak cuba. Seram tengok darah keluar dari badan. Tapi sebabkan saya tak tertahan sakit lutut yang lama, jadi, saya pun setuju sahajalah untuk berbekam.

Ini adalah pertama kali saya berbekam. Bila cup bekam itu disedut ke kulit saya;

Huiiii mak aiii, sakit weh

Ahad, 5 Mac 2017

Ragam Instagram


Okeh, cakap betul-betul berapa akaun Instagram yang korang ada?

Saya pernah ada 3 akaun Instagram. Banyakkan?

Akaun Instagram yang pertama (tak aktif) akaun Instagram private - hanya untuk rakan-rakan rapat. Kebanyakkan saya follow Instagram artis haha!! Jangan cari akaun ini, dah tak aktif ya.

Akaun Instagram yang kedua (aktif). Akaun Instagram yang kedua ini lebih khusus kepada poskad, setem dan seumpama dengannya.

Akaun Instagram yang ketiga (aktif) ialah seperti gambar diatas.

Tengoklah bilangan akaun Instagram yang saya follow tu. Tergelak kejap.

Jom kita analisis, siapakah yang kita follow di Instagram? Antara yang saya follow:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...